همایش ملی تبارشناسی شخصیت میرزاکوچک و نهضت جنگل در دانشگاه گیلان برگزار شد
همایش ملی تبارشناسی شخصیت میرزاکوچک و نهضت جنگل در دانشگاه گیلان برگزار شد
همایش ملی تبارشناسی شخصیت میرزاکوچک و نهضت جنگل صبح امروز با حضور نماینده ولی فقیه در گیلان، رئیس دانشگاه گیلان، مدیرکل فرهنگ و ارشاد اسلامی گیلان و پژوهشگران با هدف بررسی ابعاد شخصیتی میرزا کوچک، تبیین منش و روش‎های تربیتی و رفتاری میرزا کوچک، نهضت جنگل به روایت میرزا و ... در تالار حکمت دانشگاه گیلان شد.

 به گزارش پایگاه خبری رشتستان -آیت الله رسول فلاحتی نماینده ولی فقیه در گیلان در این همایش با بیان اینکه تبار لغتی فارسی و دارای معانی گوناگونی است افزود: تبار مفهوم کلی است که در زیرمجموعه آن تبارشناسی افراد، طایفه، دانش، عقیده، مردم، شهر قرار دارد.

نماینده ولی فقیه در گیلان با بیان اینکه میرزا از تبار مسلمانان اهل رسالت بود افزود: در سه دهه اخیر شاهد بی‌مهری نسبت به میرزا بودیم که نهضتش را مورد انتقاد قرار دادند، اگر چه اوایل نهضت جنگل که هفت سال طول کشید مورد بی مهری معاصرانش بود و او را همراهی جدی نکردند.

وی با بیان اینکه میرزاکوچک در سال ۱۲۵۸ در رشت به دنیا آمد و ۴۲ سال عمر کرد اظهارداشت: میرزاکوچک می‌تواند الگویی مناسب برای جوانان و میانسالان باشد که بعد از انقلاب جوانان با الگوگیری از او و سایر بزرگان، شهدای بسیاری تربیت شدند.

امام جمعه رشت ادامه داد: امروز دنیای بشر و نسل جدید تشنه داشتن و یادگیری از الگوهایی است که می‌توانند نقشی موثر در رشد و تعالی فردی و اجتماعی انسان‌ها داشته باشند و برگزاری چنین کنگره‌هایی معرفی الگوهای نقش آفرین است.

وی با بیان اینکه میرزا شاگرد رهبران نهضت مشزوطه بود و در طریق جهاد و ایفای رسالت الهی عمل کرد اظهارداشت: میرزا اهل دیانت بود و دغدغه دین داشت. در شمال کشور که طبری، کیانوری وارد معادلات تبیین نظریه مارکسیستی شدند، در این دنیای پر از آشوب و تفکر منهای خدا، میرزا در دل این دردها و رنج ها درد دین و باور مردم داشت.

آیت الله فلاحتی با بیان اینکه استخاره طلب مشورت از خداست گفت: همه کسانی که مسئولیت کلان جامعه بشری را دارند به ویژه مسئولیت همراه با مدیریت سیاسی انسان را فرسوده می‌کند. اما به فرموده رهبری، هروقت خسته شدی دلت را خلوت‌کده کن و با خدای خود صحبت کن.

وی با اشاره به تشکیل هیئت اتحاد اسلام توسط میرزا که هدف از آن را حفظ استقلال ایران اعلام کرد بیان داشت: در آن زمان ایران در حال تکه شدن بر اثر بی‌لیاقتی زمامداران بود و میرزا نمی‌خواست سرزمین ایران پاره پاره شود و حفظ استقلال کشور و حکومت ملی(جمهوریت) و اسلام خواهی را هدف قرار داد. دغدغه‌ای که امروز رهبر انقلاب دارد و این نشان می‌دهد میرزا از تبار پیامبر و اسلام بود و خط سرخش امتداد خط سرخ کربلا و مسجد کوفه بود.

نماینده ولی فقیه در گیلان تاکید کرد: میرزا می‌خواست جامعه ایرانی قدرتمند، مسلمان، بالنده و شکوفا در مسیر تعالی قرار گیرد و در همه زمان‌های تاریخ بماند و باید این اهداف به نسل معاصر بازگو شود.

وی ابراز امیدواری کرد برپایی این کنگره مقدمه‌ای برای تبارشناسی همه جانبه میرزا شود.

دکتر فرید نجفی رئیس دانشگاه گیلان هم در این همایش با گرامیداشت یاد و نام بزرگمرد گیلان روحانی شهید میرزا کوچک گفت: شهید میرزاکوچک و همه شهدای آزاده این آب و خاک برای اعتلای اسلام، جان شیرین خود را هدیه این مرز و بوم اسلامی کردند.

رئیس دانشگاه گیلان با تقدیر از حمایت‌های استاندار و نماینده ولی فقیه در گیلان از برگزاری این کنگره افزود: تاکنون هیچ برنامه و همایشی چه از نظر کیفیت و کمیت برنامه‎‌ها تا این اندازه وسیع نبوده و این کنگره را باید یک نقطه عطف  بدانیم و برای بزرگداشت این روحانی مجاهد همین هم انتظار می‌‎‌رفت.

وی با بیان اینکه بی تردید چهره شاخص میرزا نیاز امروز و فردای جامعه ماست تصریح کرد: میرزا در طول عمر کوتاه خود الگویی مناسب برای نسل امروز و فرداست، الگویی مناسب برای مدیران، متدینان و سیاستمداران  ماست. نهضت میرزا کوچک در عمر هفت ساله خود نشان داد که چگونه اتکا به آموزه‌های دینی و اتکای به قدرت لایزال الهی می‌تواند یک جامعه را از دست دراز کردن به سوی شرق و غرب بی‌‎نیاز کند.

دکتر نجفی ادامه داد: میرزا در زمانی پرچم حق طلبی را برافراشت که کابینه ستم‌شاهی وابسته به انگلیس، چون غلامانی حلقه به گوش با رشوه خواری تلاش می‎‌کردند با امضای قرارداد ننگین ۱۹۱۹ به مداخلات استعمار پیر بر ایران رسمیت ببخشند و او با تمام وجودش به دنبال تبیین معارف اسلامی و حفظ تمامیت ارضی کشور بود.

وی با بیان اینکه میرزا در آغازین روزهای حضورش در عرصه سیاست، روحانی جوان و با بصیرتی بود که با درک شرایط حساس تاریخ کشورش به ویژه وجود نفاق و تزلزل در تصمیم گیری‎های کلان وارد میدان شد اذعان کرد: او نشان داد که عنصر اساسی استقلال ملت اتکا به داشته‎‌های خویشتن است.

وی با ابراز تاسف از اینکه تا کنون با وجود تحقیقات بی‌شماری که درباره‌ وجوه سیاسی نهضت جنگل انجام شده است، اما درباره شخصیت میرزا و تبار نهضت جنگل کمتر سخن گفته شده تصریح کرد: ۸۵ مقاله به دبیرخانه همایش رسیده است که از سوی داوران علمی به دقت مورد بررسی قرار گرفت و حدود ۲۰ مقاله جهت ارائه و سخنرانی در پنل‌های تخصصی امروز (صبح و عصر) ارائه می‌شود.

رضا ثقتی مدیرکل فرهنگ و ارشاد اسلامی گیلان نیز در این همایش با اشاره به برپایی کنگره بین‌المللی میرزاکوچک همزمان با یکصدمین سالگرد شهادت میرزا گفت: افزون بر ۷۰ عنوان رویداد در حوزه‌های مختلف فرهنگی، هنری، علمی و سیاسی برگزار شد که با برپایی سه اجلاسیه تهران، قم و رشت که فردا با حضور پژوهشگران برگزار می‌شود، همراه است.

مدیرکل فرهنگ و ارشاد اسلامی گیلان با بیان اینکه برپایی این کنگره نباید محدود به اطلس زمانی خاص شده و با پایان یافتن کنگره، رویدادهای آن از ذهن رخ بربندد افزود: در این راستا توجه بیشتری را معطوف به برگزاری کنگره علمی کردیم و بر این باوریم هزینه در این بخش، سرمایه‌گذاری است و هدررفت نداریم.

وی فقدان منابع در حوزه بازشناسی نهضت جنگل را مورد اشاره قرار داد و اظهارداشت: اولین مانع در حوزه نهضت جنگل، فقدان منابع علمی و پژوهشی است که با برگزاری این کنگره و تالیفات انجام شده، چند گام پیش رفته تا این فقدان منابع را ترمیم کنیم.

ثقتی با تاکید بر اینکه باید بر منابع علمی تاریخ نهضت جنگل بیفزائیم اذعان کرد: ۸۵ مقاله به دبیرخانه کنگره ارسال شده که دریچه‌های جدید برای بازشناسی نهضت جنگل هستند. همچنین در فصل‌نامه علمی که در اجلاسیه پایانی رونمایی می شود، ۱۵ مقاله چاپ شده است.

ثقتی از تالیف بالغ بر ۴۰ عنوان کتاب از این کنگره به‌عنوان منابع علمی و پژوهشی نهضت جنگل خبرداد و افزود: این کنگره باید منجر به راه اندازی بنیاد دائمی میرزاکوچک شود تا نهادی متمرکز در طول سال فارغ از تاریخ و سالروز شهادت میرزا، در راستای ترویج تاریخ نهضت جنگل و میرزا فعالیت کند.

وی با بیان اینکه نباید میرزاکوچک در جغرافیای گیلان محفوظ شود گفت: شخصیت میرزا باید ملی و جهانی شود، شخصیتی که از بروز فجایع انسانی در زمان خود جلوگیری کرد.

ثقتی با اشاره به امپراطوری رسانه که امروز ارزش‌ها و آرمان‌های نظام را هدف قرار داده است تصریح کرد: میرزا اولین شهید تروریسم رسانه‌ای بود که از این روحانی مبارز چهره دیگری برای مردم ترسیم کرد و موفق شدند. در واقع یکی از علل شکست نهضت جنگل غلبه افکار عمومی بود که از میرزا به‌عنوان یک تجزیه طلب نام می‌بردند و حمایت مردمی از او و نهضتش کاهش یافت.

وی خاطرنشان ساخت: میرزا در کوه‌های خلخال شهید نشد، میرزا شهید وجدان های خفته و سرد از برخی از مردمان آن زمان بود.

  • منبع خبر : دانشگاه گیلان